PRIVACY NOTICE – REVOTREND

We respect your privacy, Revotrend Sdn. Bhd. (referred to as “Revotrend” or “We” or “Our” in this Privacy Notice) has developed this Privacy Notice to inform you of how We process and protect the Personal Data that We Collect, Use, or Share with third parties. It also covers how Revotrend makes the Personal Data it holds available for access to and correction by you.

This Privacy Notice has been drafted having regard to Revotrend’s obligations under Personal Data Protection Act 2010 (the “PDPA” or the “Act”). This Privacy Notice is a public document and has been prepared in light of the “Notice and Choice Principle” (Section 7) under the Act.

Please read this Privacy Notice. By using the Revotrend Website, or by receiving notification from Revotrend of how you may access this Privacy Notice, whether by phone, email or otherwise, you are consenting to or deemed to have consented to the Collection, Use and Disclosure of your Personal Data as set forth in this Privacy Notice.

 

1. COLLECTION OF YOUR PERSONAL DATA

1.1 Revotrend Collects Personal Data about customers, prospective customers, vendors, prospective vendors, contractors, job candidates, the general public (via our CCTVs) and Website users which is reasonably necessary for, or directly related to, one or more of our functions or activities. The Personal Data may be collected through our Website, over the phone, or otherwise.

1.2 At or before the time, or, if that is not practicable, as soon as practicable after, We collect your Personal Data, We will notify you upon your request of the matters required pursuant to Section 7 of the Act – by providing you with a hard copy of this Privacy Notice, or by notifying you of how you may access this Privacy Notice.

1.3 Revotrend will not Collect Personal Data secretly or in an underhanded way and will not sell your Personal Data to any third party (except in the course of a sale of the business, etc.).

 

2. HOW WE USE YOUR INFORMATION AND WHEN WE MAY SHARE IT

2.1 Revotrend holds Personal Data, which it has collected for its primary purposes, including but not limited to:

(a) providing you with the products and services ordered from us or in relation to products or services we order from you;

(b) answering your inquiry;

(c) sending you additional materials relating to Revotrend and services that may be of interest to you;

(d) providing you with effective customer service; and

(e) for security measures relating to our services.

2.2 Revotrend also holds Personal Data for purposes other than its primary purposes (secondary purposes). You provide your consent to us using your Personal Data for the following secondary purposes:

(a) billing and account management;

(b) business planning and product development;

(c) providing you with relevant information, including promotions, about the products and services of Revotrend and its affiliates;

(d) enabling us to better understand your needs and interests;

(e) improving the content, functionality and usability of our Website;

(f) improving our marketing and promotional efforts;

(g) displaying personalised advertising when you visit our Website;

(h) for any other purpose identified in any other agreement between you and Revotrend;

(i) issues, news or other information relevant to your dealings with Revotrend, or about Revotrend generally, or the industries in which you or Revotrend operates; and

(j) as otherwise described in this Privacy Notice.

2.3 Revotrend may Use and/or Share your Personal Data for any Secondary Purposes not included in this Privacy Notice if:

(a) the Secondary Purpose is related to a Primary Purpose; and

(b) you would have a Reasonable Expectation that We would Use the information for that Secondary Purpose.

2.4 From time to time We may Share your Personal Data to organisations outside of Revotrend in order to deliver the services you require or if required for other legal reasons. Your Personal Data is Shared with these organisations in relation to us providing Our services to you or to meet such other legal requirements. These organisations carry out, amongst other services, Our:

(a) billing and debt- recovery functions;

(b) customer inquiries;

(c) information technology services;

(d) marketing and communication services (including market research);

(e) website usage analysis;

(f) to support or facilitate any of those activities described in Points 2.1 and 2.2 herein; and

(g) advisers and insurers.

Revotrend adopts contractual or other means in compliance with the “Security Principle” and “Retention Principle” (Sections 9 & 10 of the Act) to prevent:

(a) your Personal Data transferred to above organisations from being kept longer than is necessary for the purpose or for other legal purposes;

(b) unauthorised access, collection, use, disclosure, copying, modification, disposal of or similar risks to your Personal Data transferred to organisation for the provision of the above services.

Furthermore, We will take reasonable practicable steps to ensure that these organisations are bound by confidentiality obligations in relation to the protection of your Personal Data.

 

3. DIRECT MARKETING

3.1 Revotrend only targets businesses with its services. Although Personal Data may be collected from any individual through Our website or otherwise for various purposes (i.e., to download a document, respond to a query or a job application), with respect to direct marketing purposes, We intend to use Personal Data that is collected from individuals in their official capacities and Our promoted services are clearly meant for the use of the targeted business.

3.2 Should We have doubts that the collected Personal Data relates to individuals in their official capacities, We ask for consent for Using and/or Sharing any Personal Data Collected from you for Direct Marketing purposes in accordance with the Act, whether Collected via telephone, the Website, or otherwise, but subject to the terms of this Privacy Notice.

3.3 In each Direct Marketing communication, We will include:

(a) a prominent statement appearing on the relevant piece of marketing material notifying you of your right to Opt Out from further Direct Marketing; and

(b) simple means for you to Opt Out of receiving further Direct Marketing communications of that kind.

3.4 Should you Opt Out, We will stop Using and/or Disclosing your Personal Data for Direct Marketing purposes.

 

4. ENSURING INFORMATION IS ACCURATE AND UP-TO-DATE

4.1 We take reasonable precautions to ensure that the Personal Data We Collect, Use and Share is complete, relevant and up-to-date.

4.2 However, the accuracy of that information depends to a large extent on the information you provide. That’s why we recommend that you:

(a) let us know if there are any errors in your Personal Data; and

(b) keep us up-to-date with changes to your Personal Data. You may change your personal details by using the relevant facility on Our Website or by contacting Revotrend via contact details described in Point 12.

 

5. HOW WE PROTECT YOUR INFORMATION

5.1 Revotrend will take reasonable steps to protect your Personal Data from misuse, interference, loss and unauthorised access or disclosure. This may include taking reasonable steps to destroy or permanently de-identify Personal Data once it is no longer needed for any purpose for which it may be Used or Shared in accordance with Sections 10 and 11 of the Act (“Retention Principle” and “Data Integrity Principle”).

5.2 Revotrend will not attempt to match de-identified or make anonymous data Collected through surveys or such online devices as “cookies”, with information identifying an individual, without notifying the relevant individual.

5.3 Revotrend requires employees and contractors to perform their duties in a manner that is consistent with Revotrend’ legal responsibilities in relation to privacy, including those in this Privacy Notice.

5.4 Revotrend will take reasonable steps to ensure that Personal Data is only accessible by people who have a genuine “need to know” as well as “right to know.”

 

6. HOW YOU CAN ACCESS OR CORRECT YOUR INFORMATION

6.1 Revotrend will permit Our records containing your Personal Data to be accessed by you when required by Section 12 of the Act (“Access Principle”). We may, however, refuse to provide you with access to your Personal Data if one or more of those matters contained in the Act – circumstances in which data user shall or may refuse to comply with data access request– applies, i.e.:

(a) Revotrend is not supplied with such information as it reasonably requires to satisfy itself as to the identity of the requestor;

(b) Revotrend is not supplied with such information as it reasonably requires to locate the personal data to which the request for access relates;

(c) the burden or expense of providing access is disproportionate to the risks to the data subject’s privacy;

(d) the access would disclose the personal data of another individual who can be identified from that information and the individual does not consent to the disclosure of his identity;

(e) any other data user controls the processing of the Personal Data to which request relates in such a way as to prohibit Revotrend from complying with the data access request; or

(f) providing access would constitute a violation of an order of a court, result in disclosure of confidential commercial information, or where such access is regulated by another law.

Additionally, We may also refuse to provide you with access to your Personal Data or other information in respect of the matters specified in Section 32 of the Act (“Exceptions from Access Requirement”).

6.2 If Revotrend is satisfied that:

(a) having regard to the purpose for which the information is held, the information is inaccurate, out of date, incomplete or irrelevant or misleading; or

(b) you (as the person to whom the Personal Data relates) request that We correct the information; We will take reasonable steps to correct Our records containing your Personal Data as soon as practically possible in accordance with Section 12 of the Act (“Access Principle”) and with the exceptions stipulated in Section 36 of the Act (“Exceptions from Correction Requirement”).

6.3 If We have refused to grant you access to your Personal Data in accordance with Point 6.1 above, We will still take all reasonable steps to provide you with access to your Personal Data in a way that meets both your needs and Our needs.

6.4 If you:

(a) wish to lodge a request to access and/or correct your Personal Data; or

(b) have been refused access to your Personal Data by us for any reason described in this Privacy Notice and you wish to challenge that refusal; you may do so by contacting us as per the details in Point 12.

6.5 Revotrend will not charge a fee for processing an access request unless the request is complex or is resource intensive. Revotrend does, however, reserve the right to charge an administration fee if an individual requests access to their Personal Data more than once in a three month period.

6.6 Where Revotrend offers online account management facilities, customers can use this capability to control aspects of their account, including amending or updating certain Personal Data.

 

7. OPENNESS

7.1 If you wish to make an inquiry or complaint regarding your privacy, you should contact us as per the details in Point 12.

7.2 You will find that the Revotrend’s Website contains a copy of this Privacy Notice.

 

8. STAYING ANONYMOUS

8.1 Revotrend will not make it mandatory for visitors to Our Website to provide Personal Data unless such Personal Data is required to answer an inquiry or provide a service. Revotrend may however request visitors to provide Personal Data voluntarily to Revotrend (for example, as part of a competition or questionnaire).

8.2 Revotrend will allow you to transact with us anonymously or by using a pseudonym wherever that is reasonable and practicable.

 

9. TRANSFERRING PERSONAL DATA

9.1 If we send Personal Data out of Malaysia, Revotrend will take appropriate steps to ensure that the recipient is bound by legally enforceable obligations so at to provide to your transferred Personal Data a standard of protection that is comparable to that under the Act.

9.2 Revotrend may Share Personal Data to a recipient without complying with 9.1 if:

(a) you are Expressly Informed of the intended transfer of your Personal Data to the recipient, and you consent in writing; or

(b) We reasonably believe that the recipient is subject to a law or a binding scheme that has the effect of protecting the information in a way that, overall, is at least substantially similar to the way in which the Act seeks to protect the same and you can access mechanisms to enforce the protection of your Personal Data under that law or that scheme; or

(c) We exercised due diligence to ensure that the Personal Data will not be treated in a manner which will contravene the Act.

 

10. CHANGES TO THE PRIVACY NOTICE

Revotrend may, in its sole discretion, update this Privacy Notice at any time and from time to time. Any changes will be effective when posted on Our Website. Your continued use of Our Website will indicate your acceptance of any changes to the Privacy Notice. All Personal Data, Collected both before and after any changes take effect, will be subject to the terms of the then current policy, for which you will be taken to have provided consent, unless you indicate otherwise by contacting us as per the details in in Point 12. We encourage you to refer back to this page and especially prior to providing us with any Personal Data.

 

11. GLOSSARY

Collect means gather, acquire or obtain by a lawful and fair means, information in circumstances where the individual is identifiable or identified.

Direct Marketing involves the Use and/ or Sharing of Personal Data to communicate directly with an individual to promote goods or services through written, verbal or electronic means of communication for the company that the individual is acting for and behalf of. The goods or services which are marketed may be those of Revotrend or those of an independent third party organisation on behalf of Revotrend.

Sharing generally means the release of information outside Revotrend, including under a contract to carry out an “outsourced function.”

Expressly Informed means the circumstance where We have provided you with a clear statement (either verbal or in writing) of the fact that that We will not be accountable under the Act and you will not be able to seek redress under the Act in the event that you provide consent to the Sharing of your Personal Data by us to a recipient outside of Malaysia and this recipient handles your Personal Data in breach of the Act.

Opt Out means an individual’s expressed request not to receive Direct Marketing communications.

Revotrend Malaysia means Revotrend Sdn Bhd including all subsidiaries, related and/or associated companies.

Personal Data means any data (a) relating directly or indirectly to a living individual;(b) from which it is practicable for the identity of the individual to be directly or indirectly ascertained; and (c) in a form in which access to or processing of the data is practicable. This includes, but is not limited to, an individual’s name, address, telephone number and email address.

Primary Purpose is the main reason for the Collection of any Personal Data.

Reasonable Expectation means an individual’s reasonable expectation that their Personal Data might be Used or Shared for the relevant purpose.

Secondary Purpose means a purpose of Use or Sharing other than a Primary Purpose.

Use means the handling of Personal Data within Revotrend.

Website means the website of Revotrend and related webpages.

 

12. CONTACTING REVOTREND

If you have questions concerning this Privacy Notice, please contact us:

  • by telephone on +603-6257 7699 between 8.30am and 6pm Monday to Friday; or
  • via email to the Data Protection Officer at compliance@addbigspace.com.

You can obtain further information about your privacy rights and the Act from the Personal Data Protection Department by visiting its web site at http://www.pdp.gov.my/

 

13. LANGUAGE OF THIS PRIVACY NOTICE

In accordance with the requirements of the Act, this Privacy Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

This Privacy Notice was last updated on 31 October 2018.

NOTIS PRIVASI – REVOTREND MALAYSIA

Kami menghormati privasi anda, Revotrend Malaysia (dirujuk sebagai “Revotrend” atau “kami” dalam Notis Privasi ini) telah menyediakan Notis Privasi ini untuk memaklumkan anda tentang cara kami memproses dan melindungi Data Peribadi yang kami kumpul, guna, atau kongsi dengan pihak-pihak ketiga. Notis Privasi ini juga meliputi cara Revotrend menjadikan Data Peribadi dalam pegangannya sedia ada untuk akses dan pembetulan oleh anda.

Notis Privasi ini telah dirangka dengan mengambil kira kewajipan Revotrend di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA” atau “Akta” tersebut). Notis Privasi ini ialah dokumen awam dan telah disediakan berkenaan dengan “Prinsip Notis dan Pilihan” (Seksyen 7) di bawah Akta tersebut.

Sila baca Notis Privasi ini. Dengan menggunakan Laman Web Revotrend, atau dengan menerima notifikasi daripada Revotrend mengenai cara anda boleh mengakses Notis Privasi ini, sama ada melalui telefon, e-mel atau sebaliknya, anda dengan ini bersetuju atau dianggap telah bersetuju ke atas Pengumpulan, Penggunaan dan Pendedahan Data Peribadi anda seperti yang dinyatakan dalam Notis Privasi ini.

 

1. PENGUMPULAN DATA PERIBADI ANDA

1.1 Revotrend Mengumpul Data Peribadi mengenai pelanggan, bakal pelanggan, pembekal, bakal pembekal, kontraktor, calon pekerjaan, orang awam (melalui CCTV kami) dan pengguna laman web yang perlu secara munasabah bagi, atau berkaitan secara langsung dengan, satu atau lebih fungsi atau aktiviti kami. Data Peribadi mungkin dikumpulkan melalui laman web kami, melalui telefon, atau sebaliknya.

1.2 Semasa atau sebelum, atau, sekiranya itu tidak praktikal, dengan segera yang mungkin selepas, Kami Mengumpul Data Peribadi anda, Kami akan memaklumkan anda atas permohonan anda untuk perkara-perkara yang diperlukan di bawah Seksyen 7 Akta tersebut – dengan membekalkan anda dengan salinan cetak Notis Privasi ini, atau dengan memaklumkan anda bagaimana anda boleh mengakses Notis Privasi ini.

1.3 Revotrend tidak akan Kumpul Data Peribadi secara rahsia atau dengan tidak jujur dan tidak akan menjual Data Peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga (kecuali dalam proses penjualan perniagaan, dsb.).

 

2. CARA KAMI MENGGUNAKAN MAKLUMAT ANDA DAN BILA KAMI BERKONGSI MAKLUMAT TERSEBUT

2.1 Revotrend memegang Data Peribadi yang telah Dikumpul untuk Tujuan-tujuan Utama, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

(a) membekalkan anda dengan produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan yang dipesan daripada kami atau berkenaan dengan perkhidmatan-perkhidmatan Kami pesan daripada anda;

(b) menjawab pertanyaan atau permohonan pekerjaan anda;

(c) menghantar bahan-bahan tambahan yang berkaitan dengan Revotrend dan perkhidmatan yang mungkin menarik minat anda;

(d) membekalkan anda dengan perkhidmatan pelanggan yang berkesan; dan

(e) bagi langkah-langkah keselamatan berhubungan dengan perkhidmatan kami.

2.2 Revotrend juga memegang Data Peribadi untuk tujuan-tujuan selain daripada Tujuan-tujuan Utama (Tujuan-tujuan Sekunder). Anda memberikan persetujuan anda untuk kami menggunakan Data Peribadi anda untuk Tujuan-tujuan Sekunder berikut:

(a) pengurusan bil dan akaun;

(b) perancangan perniagaan dan pembangunan produk;

(c) membekalkan anda dengan maklumat yang berkaitan, termasuk promosi, mengenai produk dan perkhidmatan Revotrend dan bersamaan dengannya;

(d) membolehkan kami memahami dengan lebih baik keperluan dan kepentingan anda;

(e) meningkatkan taraf kandungan, kegunapakaiaan dan kebolehgunaan laman web kami;

(f) meningkatkan usaha pemasaran dan promosi kami;

(g) memaparkan pengiklanan bersifat peribadi apabila anda melawat laman web kami;

(h) untuk apa-apa tujuan lain yang dikenal pasti dalam mana-mana perjanjian lain antara anda dan Revotrend;

(i) isu-isu, berita atau maklumat lain yang berkaitan dengan hubungan anda dengan Revotrend, atau mengenai Revotrend secara amnya, atau industri di mana anda atau Revotrend beroperasi; dan

(j) sepertimana yang dinyatakan dalam Notis Privasi ini.

2.3 Revotrend mungkin Menggunakan dan/atau berkongsi Data Peribadi anda untuk sebarang Tujuan-tujuan Sekunder yang tidak termasuk dalam Notis Privasi ini jika:

(a) Tujuan Sekunder adalah berkaitan dengan Tujuan Utama; dan

(b) anda akan mempunyai Jangkaan yang Munasabah bahawa Kami akan Menggunakan maklumat untuk Tujuan Sekunder tersebut.

2.4 Dari semasa ke semasa kami mungkin akan berkongsi Data Peribadi anda kepada organisasi di luar Revotrend untuk menyampaikan perkhidmatan yang anda perlukan atau jika diperlukan atas sebab-sebab undang-undang lain. Data Peribadi anda akan dikongsi dengan organisasi-organisasi lain berhubung kepada pembekalan perkhidmatan Kami kepada anda atau untuk memenuhi apa-apa kehendak undang-undang lain. Organisasi ini akan menjalankan, antara perkhidmatan lain, perkhidmatan kami berkenaan:

(a) bil dan fungsi pemulihan hutang;

(b) pertanyaan pelanggan;

(c) perkhidmatan teknologi maklumat;

(d) perkhidmatan pemasaran dan komunikasi (termasuk penyelidikan pasaran);

(e) analisis penggunaan laman web;

(f) untuk membantu atau memudahkan mana-mana aktiviti yang dinyatakan dalam perenggan 2.1 dan 2.2 di atas; dan

(g) penasihat dan syarikat insurans.

Revotrend mengamalkan pengikatan kontrak atau cara lain bagi memastikan pematuhan kepada “Prinsip Keselamatan” dan “Prinsip Penyimpanan” (Seksyen 9 & 10 Akta tersebut) untuk mencegah:

(a) Data Peribadi anda yang dipindahkan kepada mana-mana organisasi yang dinyatakan di atas daripada disimpan lebih lama daripada yang perlu bagi tujuan-tujuan tersebut atau untuk tujuan undang-undang lain;

(b) akses, pengumpulan, penggunaan, pendedahan, penyalinan, pengubahsuaian, pelupusan tanpa kebenaran atau risiko yang serupa ke atas Data Peribadi anda yang dipindahkan ke organisasi lain untuk perkhidmatan yang dinyatakan di atas.

Tambahan pula, Kami akan mengambil langkah-langkah yang dapat dilaksanakan secara munasabah untuk memastikan bahawa organisasi-organisasi ini terikat dengan obligasi kerahsiaan berkenaan dengan perlindungan Data Peribadi anda.

 

3. PEMASARAN LANGSUNG

3.1 Revotrend hanya menyasarkan entiti-entiti perniagaan dengan perkhidmatannya. Walaupun Data Peribadi boleh dikumpul daripada mana-mana individu menerusi laman web Kami atau sebaliknya untuk pelbagai tujuan (iaitu, untuk memuat turun dokumen, menjawab pertanyaan atau permohonan pekerjaan), berkenaan dengan tujuan pemasaran langsung, Kami hanya berniat untuk menggunakan Data Peribadi yang dikumpulkan daripada individu dalam kapasiti rasmi mereka dan perkhidmatan yang dipromosikan Kami adalah dengan jelasnya untuk tujuan kegunaan perniagaan yang disasarkan.

3.2 Sekiranya Kami mempunyai keraguan bahawa Data Peribadi yang dikumpul berkaitan dengan individu dalam kapasiti rasmi, Kami akan meminta kebenaran untuk Menggunakan dan/atau Berkongsi Data Peribadi yang Dikumpul daripada anda untuk tujuan Pemasaran Langsung mengikut Akta tersebut, sama ada Dikumpulkan melalui telefon, laman web, atau sebaliknya, tetapi tertakluk kepada terma-terma Notis Privasi ini.

3.3 Dalam setiap komunikasi Pemasaran Langsung, Kami akan memasukkan:

(a) suatu kenyataan jelas yang terletak di bahagian berkenaan bahan pemasaran untuk memaklumkan anda tentang hak anda untuk “memilih keluar” daripada Pasaran Langsung yang selanjutnya; dan

(b) cara mudah untuk anda “memilih keluar” daripada menerima komunikasi Pemasaran Langsung yang seumpamanya.

3.4 Sekiranya anda “memilih keluar”, kami akan berhenti Menggunakan dan/atau Mendedahkan Data Peribadi anda untuk tujuan-tujuan Pemasaran Langsung.

 

4. MEMASTIKAN MAKLUMAT ADALAH TEPAT DAN TERKINI

4.1 Kami mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa Data Peribadi yang Kami Kumpul, Guna dan Kongsi adalah lengkap, relevan dan terkini.

4.2 Walau bagaimanapun, ketepatan maklumat tersebut sebahagian besarnya bergantung kepada maklumat yang anda berikan. Oleh sebab ini Kami mengesyorkan supaya anda:

(a) maklumkan kepada kami jika terdapat sebarang kesilapan dalam Data Peribadi anda; dan

(b)memastikan kami dimaklumkan mengenai apa-apa perubahan terkini kepada Data Peribadi anda. Anda boleh meminda maklumat peribadi anda dengan menggunakan kemudahan yang berkaitan di laman web kami atau dengan menghubungi Revotrend menerusi maklumat perhubungan yang dinyatakan dalam Peranggan 12.

 

5. BAGAIMANA KAMI MELINDUNGI MAKLUMAT ANDA

5.1 Revotrend akan mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk melindungi Data Peribadi anda daripada penyalahgunaan, gangguan, kerugian dan akses atau pendedahan tanpa kebenaran. Ini termasuk mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk memusnahkan atau “menyah-identiti” Data Peribadi secara kekal setelah ia tidak lagi diperlukan untuk apa-apa tujuan di mana ia Digunakan atau Dikongsi menurut Seksyen 10 dan Seksyen 11 Akta tersebut (“Prinsip Penyimpanan” dan “Prinsip Integriti Data”).

5.2 Revotrend tidak akan cuba untuk memadankan maklumat yang telah dinyah-identiti atau membuat data anonim yang dikumpul melalui kajiselidik atau peranti atas talian seperti “cookies”, dengan maklumat yang dapat mengenal pasti individu, tanpa memaklumkan individu tersebut.

5.3 Revotrend memastikan pekerja-pekarja dan kontraktor-kontraktornya melaksanakan tugas mereka dalam cara yang konsisten dengan tanggungjawab undang-undang Revotrend berkenaan dengan privasi, termasuk sepertimana yang dinyatakan dalam Notis Privasi ini.

5.4 Revotrend akan mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa Data Peribadi hanya boleh diakses oleh orang yang sebenar-benarnya “perlu tahu” dan juga mempunyai “hak untuk mengetahui.”

 

6. BAGAIMANA ANDA BOLEH MENGAKSES ATAU MEMBETULKAN MAKLUMAT ANDA

6.1 Revotrend akan membenarkan rekod-rekod Kami yang mengandungi Data Peribadi anda diakses oleh anda apabila dikehendaki oleh Seksyen 12 Akta (“Prinsip Akses”). Walau bagaimanapun, Kami berhak menolak daripada mematuhi permintaan anda untuk mengakses Data Peribadi anda sekiranya satu atau lebih daripada perkara-perkara yang terkandung dalam Akta – keadaan di mana pengguna data boleh enggan mematuhi permintaan mengakses data – terpakai, iaitu di mana:

(a) pengguna data tidak diberikan maklumat yang diperlukan secara munasabah untuk memuaskan dirinya mengenai identiti peminta itu;

(b) pengguna data itu tidak diberi maklumat yang diperlukan secara munasabah untuk mengesan lokasi data peribadi yang berkaitan dengan permintaan mengakses data itu;

(c) beban atau perbelanjaan untuk memberikan akses tidak setimpal dengan risiko kepada privasi subjek data;

(d) akses tersebut akan mendedahkan identiti individu lain dan individu tersebut tidak bersetuju dengan pendedahan identitinya;

(e) pengguna data lain mengawal pemprosesan data peribadi yang dengannya permintaan mengakses data itu adalah berhubungan dalam apa-apa cara yang menyekat Revotrend daripada mematuhi permintaan mengakses data itu; atau

(f) pemberian akses akan menjadi pelanggaran suatu perintah mahkamah, akan mengakibatkan penzahiran maklumat komersial yang sulit, atau di mana akses kepada data peribadi itu dikawal selia oleh undang-undang lain.

Selain itu Kami juga boleh enggan mematuhi permintaan untuk memberikan anda akses kepada Data Peribadi anda atau maklumat lain berkenaan dengan perkara-perkara yang dinyatakan dalam Seksyen 32 Akta (“Pengecualian daripada Keperluan Akses”)

6.2 Jika Revotrend berpuas hati bahawa:

(a) dengan mengambil kira tujuan bagi maklumat itu disimpan, terdapat maklumat yang tidak tepat, ketinggalan zaman, tidak lengkap atau tidak berkaitan atau mengelirukan; atau

(b) anda (sebagai orang yang mana Data Peribadi tersebut berhubungkait) meminta agar Kami membetulkan maklumat itu; Kami akan mengambil langkah yang munasabah untuk membetulkan rekod kami yang mengandungi Data Peribadi anda dengan seberapa segera yang boleh mengikut Seksyen 12 Akta tersebut (“Prinsip Akses”) dan dengan pengecualian yang dinyatakan dalam Seksyen 36 Akta tersebut ( “Pengecualian daripada Keperluan Pembetulan”).

6.3 Jika Kami enggan memberi anda akses kepada Data Peribadi anda mengikut Perenggan 6.1 di atas, Kita masih akan mengambil semua langkah yang munasabah untuk memberikan anda akses kepada Data Peribadi anda dengan cara yang memenuhi kedua-dua keperluan anda dan juga keperluan kami.

6.4 Sekiranya anda:

(a) ingin membuat permintaan untuk mengakses dan / atau membetulkan Data Peribadi anda; atau

(b) telah ditolak akses kepada Data Peribadi anda oleh kami untuk apa-apa sebab yang dinyatakan dalam Notis Privasi ini dan anda ingin mempertikaikan penolakan tersebut; anda boleh berbuat demikian dengan menghubungi kami mengikut butiran dalam Perenggan 12.

6.5 Revotrend tidak akan mengenakan bayaran untuk memproses permintaan akses melainkan permintaan adalah kompleks atau memerlukan sumber adalah intensif. Walau bagaimanapun Revotrend, mempunyai hak untuk mengenakan bayaran pentadbiran jika individu meminta akses kepada Data Peribadi mereka lebih daripada sekali dalam tempoh tiga bulan.

6.6 Di mana Revotrend menawarkan kemudahan pengurusan akaun atas talian, pelanggan boleh menggunakan fungsi ini untuk mengawal aspek-aspek akaun mereka, termasuk meminda atau mengemaskini Data Peribadi tertentu.

 

7. KETERBUKAAN

7.1 Jika anda ingin membuat sebarang pertanyaan atau aduan mengenai privasi anda, anda patut menghubungi kami mengikut butiran yang dinyatakan dalam Perenggan 12.

7.2 Anda boleh mendapatkan daripada Laman Web Revotrend sesalinan Notis Privasi ini.

 

8. KEKAL TANPA NAMA

8.1 Revotrend tidak akan mewajibkan pelawat ke laman web kami untuk memberikan Data Peribadi kecuali Data Peribadi tersebut diperlukan untuk menjawab pertanyaan atau membekalkan suatu perkhidmatan. Revotrend bagaimanapun boleh meminta pengunjung untuk memberikan Data Peribadi secara sukarela kepada Revotrend (sebagai contoh, sebagai sebahagian daripada pertandingan atau soal selidik).

8.2 Revotrend akan membolehkan anda untuk berurusan dengan kami tanpa nama atau dengan menggunakan nama samaran di mana munasabah dan praktikal.

 

9. PEMINDAHAN DATA PERIBADI

9.1 Jika Kami menghantar Data Peribadi anda keluar dari Malaysia, Revotrend akan mengambil langkah-langkah yang sewajarnya untuk memastikan bahawa penerima Data Peribadi tersebut terikat dengan kewajipan undang-undang yang boleh dikuatkuasakan supaya dapat memberi perlindungan ke atas Data Peribadi anda yang dipindahkan tersebut pada tahap perlindungan yang setaraf dengan yang diperuntukkan di bawah Akta tersebut.

9.2 Revotrend boleh Berkongsi Data Peribadi kepada penerima tanpa mematuhi 9.1 sekiranya:

(a) anda telah Dimaklumkan Secara Nyata tentang pemindahan yang dicadangkan bagi Data Peribadi anda kepada penerima, dan anda bersetuju secara bertulis; atau

(b) Kami percaya dengan munasabah bahawa penerima adalah tertakluk kepada undang-undang atau skim berikat yang mempunyai kesan melindungi maklumat dalam cara yang, secara keseluruhan, sekurang-kurangnya sebahagian besarnya selaras dengan niat Akta dalam melindungi dan anda boleh mengakses mekanisme untuk menguatkuasakan perlindungan Data Peribadi anda di bawah undang-undang atau skim itu; atau

(c) Kami menjalankan usaha yang wajar untuk memastikan bahawa Data Peribadi anda tidak akan diproses dalam cara yang mana akan melanggari Akta tersebut.

 

10. PERUBAHAN KEPADA NOTIS PRIVASI

Revotrend boleh, mengikut budi bicara mutlaknya, mengemas kini Notis Privasi ini pada bila-bila masa dan dari semasa ke semasa. Sebarang perubahan akan berkuatkuasa apabila ia dipaparkan di Laman Web Kami. Penerimaan anda terhadap sebarang perubahan kepada Notis Privasi ini ditunjukkan melalui penggunaan secara berterusan Laman Web Kami. Semua Data Peribadi, Dikumpul sebelum dan selepas apa-apa perubahan berkuat kuasa, tertakluk kepada terma-terma polisi semasa ketika itu, di mana anda akan dianggap telah memberi kebenaran, melainkan anda menyatakan sebaliknya dengan menghubungi kami menerusi butiran dalam Perenggan 12. Kami menggalakkan anda untuk merujuk kembali ke halaman ini dan terutama sebelum memberi kami apa-apa Data Peribadi.

 

11. GLOSARI

Mengumpul bermaksud mengumpulkan, memperoleh atau mendapatkan dengan cara yang sah dan adil, maklumat dalam keadaan di mana individu yang boleh dikenal pasti atau yang telah dikenal pasti.

Pemasaran langsung melibatkan Penggunaan dan/ atau Perkongsian Data Peribadi untuk berkomunikasi secara langsung dengan individu bagi mempromosikan produk atau perkhidmatan melalui penulisan, secara lisan atau komunikasi elektronik bagi syarikat yang mana individu itu bertindak untuk dan bagi pihak. Produk atau perkhidmatan yang dipasarkan mungkin kepunyaan Revotrend atau daripada organisasi pihak ketiga bagi pihak Revotrend.

Perkongsian secara umumnya bermakna penzahiran maklumat di luar Revotrend, termasuk di bawah kontrak untuk menjalankan “fungsi sumber luar.”

Dimaklumkan Secara Nyata bermakna keadaan di mana Kami telah memberikan anda pernyataan yang jelas (sama ada secara lisan atau secara bertulis) tentang fakta bahawa Kami tidak akan bertanggungjawab di bawah Akta tersebut dan anda tidak akan dapat menuntut ganti rugi di bawah Akta tersebut sekiranya anda memberi kebenaran kepada Perkongsian Data Peribadi anda oleh kami kepada penerima di luar Malaysia dan penerima ini mengendalikan Data Peribadi anda dalam cara yang melanggari Akta tersebut.

Memilih keluar bermakna permintaan nyata individu untuk tidak menerima komunikasi Pemasaran langsung.

Revotrend Malaysia merujuk kepada Revotrend Sdn Bhd termasuk semua syarikat-syarikat subsidiari, berkaitan dan/atau bersekutu.

Data peribadi bermaksud sebarang data (a) berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada individu yang hidup; (b) dari mana adalah munasabah untuk mengenal pasti individu secara langsung atau tidak langsung; dan (c) dalam bentuk di mana akses kepada atau pemprosesan data boleh dilaksanakan. Ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada, nama, alamat, nombor telefon dan alamat e-mel.

Tujuan Utama ialah sebab utama untuk Pengumpulan Data Peribadi.

Jangkaan yang Munasabah bermaksud jangkaan yang munasabah suatu individu di mana Data Peribadi mereka mungkin terpakai atau Dikongsi untuk tujuan yang relevan.

Tujuan Sekunder bermakna tujuan Penggunaan atau Berkongsi selain Tujuan Utama.

Penggunaan bermakna pengendalian Data Peribadi dalam Revotrend.

Laman Web bermakna laman web Revotrend dan laman-laman web yang berkaitan.

 

12. MENGHUBUNGI REVOTREND

Jika anda mempunyai soalan-soalan mengenai Notis Privasi ini, sila hubungi kami:

  • melalui nombor talian +603-6257 7699 antara 8.30pg dan 6ptg Isnin sehingga Jumaat; atau
  • melalui e-mel ke Pegawai Perlindungan Data di compliance@addbigspace.com.

Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang hak-hak privasi anda dan Akta tersebut daripada Jabatan Perlindungan Data Peribadi dengan melawati laman webnya di http://www.pdp.gov.my/

 

13. BAHASA NOTIS PRIVASI INI

Selaras dengan kehendak Akta tersebut, Notis Privasi ini disediakan dalam Bahasa Inggeris dan juga Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman atau percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

Notis Privasi ini telah dikemaskini pada 31 Oktober 2018.